‘Poltergeist of klopgeest?’

Iedereen heeft wel eens gehoord van een Poltergeist, of klopgeest, door verhalen, of door de films.
Poltergeist is de benaming die wordt gebruikt door de Engelsen en Duitsers, in Nederland spreken we meestal over een klopgeest.
Een klopgeest is een onverklaarbaar verschijnsel waarbij men last heeft van onverklaarbare geluiden, kloppen, bonken of geluiden alsof er meubels verschoven worden.
Ook kan men stemmen horen, het geluid van gedempte gesprekken, en zelfs voetstappen terwijl er niemand in huis aanwezig is.
Voorwerpen lijken uit zichzelf te bewegen, elektrische apparatuur raakt ontregeld, zoals lampen die vanzelf aan- en uitschakelen zonder dat er sprake is van een storing op het elektriciteitsnet.

Er zijn gevallen bekend waarbij mensen niet meer normaal konden telefoneren, welk nummer ze ook draaiden, ze kregen alleen een informatie nummer te pakken en absurd hoge telefoon rekeningen.
Wanneer de telefoon ging en er werd opgenomen, was er niemand aan de andere kant van de lijn, ook klonk er een geluid die de telefoon helemaal niet kon voortbrengen. Naast deze onverklaarbare dingen, gingen de lichten op een vaste tijd uit.
Elektriciens werden er bij gehaald en alles werd doorgemeten, maar niemand kon er een verklaring voor geven.
Pennen vlogen door de lucht en bekers vielen van de tafels af.
In een aantal gevallen hielden de verschijnselen op wanneer een bepaald persoon niet meer aanwezig was op de plaats waar alle drukte zich voordeed.

‘Spullen kunnen letterlijk in het rond vliegen’

Er zijn dieptepsychologen die denken dat veel poltergeist verschijnselen samenhangen met het opgroeien en ontwikkelen van kinderen in de pubertijd, zij kunnen dan onbewust via telekinese dit soort verschijningen veroorzaken. Maar aangezien er ook vaak meubels worden verschoven en stoelen worden omgegooid kan deze theorie niet altijd standhouden.
Er is bewezen dat de kracht van de menselijke geest een voorwerp tot een pond kan verplaatsen, zeker als dit mens niet is getraind in telekinese.
Alles boven een pond heeft een paranormale achtergrond in plaats van een hormonale en psychische. Natuurlijk zijn er ook veel klopgeest verhalen die wel ontkracht zijn en een natuurlijke oorsprong hadden.

Klopgeesten worden wel vaak in verband gebracht met een persoon en vaak zien we dat het om een tiener of adolescent gaat, maar ook bij mensen die op emotioneel niveau in een achtbaan zitten kunnen zich poltergeist achtige verschijningen manifesteren.
Gelukkig zit er in ons team een Parapsycholoog, die precies weet waar ze op moet letten en waar naar moet kijken.

‘Poltergeist activiteit zou hormonaal of emotioneel gerelateerd kunnen zijn’

Poltergeistverschijningen blijven intrigeren.
Al in het Oude Egypte werd er melding gemaakt van stenen die uit het niets verschenen en bedden die uit het niets bewogen.
Het is een fenomeen dat al eeuwen bestaat.
Rond 1850 kreeg de hele wereld belangstelling voor het paranormale, door een poltergeist, via de familie Fox, uit Amerika. De zusters ontwikkelde een geheel eigen taal in klopgeluiden zodat ze met deze poltergeist konden communiceren.
In die tijd kwam ook de parapsychologie van de grond en vele spiritistische groeperingen werden in die tijd opgericht.

Denk je dat er bij jou thuis ook een poltergeist actief is?
Of ben je gewoon nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over dit onderwerp? Stuur ons gerust een mail.